BISERI

Biseri su izvor višestoljetnih fascinacija Smatraju se najženstvenijim draguljem koji je napravio živi organizam. Biseri se nalaze i rastu u školjkama. Postoje prirodni i umjetno uzgojeni, odnosno kultivirani biseri, a mogu biti iz mora i slatkih voda. Prirodni biseri su vrlo rijetki i dostižu vrlo visoku cijenu. Biseri uzgojeni u morskoj vodi su vrlo slični prirodnim biserima, a nastaju uz malu pomoć čovjeka: umjesto prirode, čovjek stavlja nuklesus u školjku, koja onda vremenom oblikuje biser koji je po karakteristikama potpuno isti prirodnom. Postoje različite vrste kultiviranog bisera:

- Australijski biser je najrjeđi i najljepši kultivirani biseri ni jedan drugi osim njega nije toliko sličan prirodnom. Veličine je od 8 mm do 18 mm, vrlo različitih oblika: okrugli, barok, pljosnati, a prirodne boje su siva, bijela, roze, zlatna i plava.

- Južnomorski biseri (South sea pearls) dijele se na dvije glavne skupine: bijeli i crni biser. Uzgajaju se u morima Australije, Filipina i Indonezije. Veličine su od 8 mm do 20 mm, u bojama od bijele do sivoplave, te različitim nijansama žute i zlatne.

- Tahićanski biseri (Tahitian pearls) su kultivirani biseri i sinonim su za čarobnost i perfekciju. Uzgajaju se na otocima i lagunama Južnog Pacifika. Veličine su od 7 mm do 15 mm, a to su crni, srebreni, svijetlo i tamnosivi.

- Akoya biseri su klasični biseri među kultiviranim biserima, primarno okruglog ili ovalnog oblika, veličine 2 mm do 10 mm, i uzgajaju se u Japanu. Boja im je ružičastobijela, srebrenoplava ili krem.

Osim bisera uzgojenih u moru, postoje i biseri kultivirani u slatkim vodama.

- Kineski slatkovodni biser raste u vrlo različitim oblicima: okrugli, ovalni, pljosnati, barokni, a mogu biti bijeli, narandžasti i svijetloljubičasti.

- Kasumiga je novi tip bisera koji se uzgaja u jeseru sjeveroistočno od Tokija, a školjke u kojima rastu nastale su križanjem japanskih i kineskih slatkovodnih bisernica. Implatirane su okruglim i pljosnatim sjemenom i različitih nijansi ružičaste boje.

VRIJEDNOST BISERA

Najvažniji faktori koji utiču na vrijednost kultiviranih bisera su: laster (sjaj), boja, oblik, kvalitet površine i veličina.

LASTER

Jedna od najvažnijih odlika bisera je laster, koji se odnosi na sjajni izgled bisera. Biseri s visokim lasterom će biti sjajni i presijavat će se poput ogledala, dok će oni sa slabijim lasterom biti mliječni i bez sjaja. Laster dijelimo na izvanredan, dobar i mat. On zavisi od debljine nekara, sedefaste materije koju školjka luči oko nukleusa. Samo debeli sloj nekara može dati dobar laster. Kada se odlučujete za kupovinu bisera, uvijek gledajte da laster bude što bolji, jer se on vidi i to se ne može skriti.

BOJA

Postoji zaista čitava paleta boja i nijansi bisera. Od bijele, roze, srebrene, zlatne, sive, tamnozelene, boje patlidžana, smeđe...Boja bisera pitanje je ličnog izbora i, naravno, ne utiče na vrijednost bisera.

OBLIK

Oblik bisera je jedan od ključnih faktora koji određuju cijenu bisera. I mi ćemo ih poredati po vrijednosti:

- pravilno okrugli oblik

- ovalni, ne potpuno okrugao oblik

- polubarok (semi barok), u obliku suze, jajast i pljosnat

- barok (potpuno nepravilnog oblika, nekada sličniji zubu ili gljivi).

Kroz historiju se okrugli biser smatrao najvrijednijim i najpopularnijim oblikom.

POVRŠINA

Što biser ima manje rupica ili ogrebotina po svojoj površini, to je vrijedniji.

VELIČINA

Veličina bisera se mjeri na osnovu veličine njegovog radijusa, koji se mjeri u milimetrima. Veličina ima veliki uticaj na cijenu bisera. Jedan milimetar razlike u veličini može podići cijenu bisera od 100 do 200%.

Zapamtite, biser nije kamen, te stoga moramo voditi posebnu brigu o njihovom održavanju.

- Biserni nakit čuvajte u mekanim krpama, odvojeno od ostalog nakita.

- Stavite bisere nakon šminkanja, nanošenja parfema, laka za kosu, krema i ostalih kozmetičke preparate.

- Ukoliko ih uprljate hranom ili nečim drugim, očistite bisere mekom krpom namočenom u čistoj vodi, a zatim ih posušite također mekanom krpom.

- S vremena na vrijeme nanižite ih ponovo, kako ne bi došlo do pucanja konca.

- Povremeno ih odlažite, jer ako ih stalno nosite na vratu vremenom mogu izgubiti sjaj i oblik, jer biseri upijaju znoj i kiselinu iz kože.